منو تهران، یوسف آباد، خیابان فتحی شقاقی، بین چهلستون و بیستون، پلاک 74، رادیولوژی و سونوگرافی شقایق - تلفن : 88553155 - 88553310
رادیولوژی دکتر سیف
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیوگرافی ارتوپدی / کنترل و پیشرفت پوکی استخوان با رادیولوژی اشعه ایکس

کنترل و پیشرفت پوکی استخوان با رادیولوژی اشعه ایکس

آنچه در این مطلب میخوانید

پوکی استخوان بیماری است که کاهش تراکم استخوان، کاهش استحکام آن و در نتیجه ضعیف و سست شدن استخوان ها را به بار می آورد. این بیماری در عمل منجر به استخوان های سوراخ سوراخ غیرنرمالی می شود که مانند اسفنج می توان آنها را فشار داد. این اختلال اسکلت بدن باعث تحلیل رفتن استخوان ها و شکستگی های متعدد در استخوان ها می شود. در این بیماری استخوان نسبت به یک استخوان عادی تراکم کمتری دارند. استخوان در حالت نرمال شامل پروتئین، کلاژن و کلسیم می شود که همگی باعث استحکام استخوان ها می شود. استخوان هایی که دچار بیماری پوکی استخوان می شود با کوچکترین آسیب دیدگی می شکنند، آسیب دیدگی ها که در حالت عادی باعث شکستگی استخوان نمی شدند. شکستگی هم می تواند به صورت ترک (مثل شکستگی لگن) باشد هم شکستگی خرد و له شده (مانند شکستگی فشاری ستون فقرات) می شود. ستون فقرات، لگن و مچ دست نواحی از بدن هستند که در اثر پوکی استخوان می شکنند. در آزمایش سنجش تراکم استخوان از مقدار کمی اشعه ایکس برای اندازه‌ گیری میزان مواد معدنی موجود در استخوان‌های پایین کمر، مفصل ران یا ساعد دست‌ها استفاده می‌شود. این آزمایش به شناسایی افرادی که در معرض خطر پوکی استخوان قرار دارند کمک می‌کند. به عبارت دیگر از آزمایش‌های سنجش تراکم استخوان برای شناسایی افرادی که در معرض خطر شکستگی استخوان‌ها قرار دارند استفاده می‌شود. پزشک شما می‌تواند با استفاده از نتایج این آزمایش به شما کمک کند تا سلامت استخوان‌هایتان را حفظ کنید و همچنین در صورت نیاز درمان مناسب را به شما توصیه کند.

شما می‌ توانید برای انجام انواع سونوگرافی و رادیوگرافی مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام فرمایید.

پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان یا استئوپروز Osteoporosis به معنی کم شدن تراکم استخوان است که به دنبال آن قدرت استخوان کم شده و شکننده میشود و شکننده شدن استخوان موجب میشود و احتمال بروز شکستگی در آن بیشتر شود. پوکی استخوان معمولاٌ به تدریج پیشرفت میکند و هیچ علامتی از خود بروز نمیدهد تا وقتی که شکستگی به وجود میاید.

تشخیص پوکی استخوان

علت اصلی پوکی استخوان

استخوان‌های بدن همیشه در حال تغییر هستند. این تغییرات که شامل تجزیه استخوان قدیمی و جایگزینی استخوان جدید است، در سنین جوانی با سرعت بیشتری انجام می‌شوند؛ اما به مرور زمان سرعت آن کاهش می‌یابد و در نتیجه استخوان‌های بیشتری در بدن از بین می‌روند، بنابراین علت پوکی استخوان می‌تواند به عوامل ژنتیکی و یا میزان توده استخوانی تشکیل شده در جوانی بستگی داشته باشد.

عوامل مختلفی وجود دارند که ممکن است موجب پوکی استخوان شوند از جمله:

برخی از عوامل ایجاد این بیماری مانند سن، جنسیت، نژاد، سابقه خانوادگی، استخوان بندی بدن و… خارج از کنترل شما هستند. به این معنی که شما نقش زیادی در به وجود آمدن آن ندارید.

گاهی اوقات علت پوکی استخوان، کم و زیاد شدن هورمون‌های خاصی در بدن است. از جمله هورمون‌هایی که منجر به پوکی استخوان می‌شوند می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. هورمون‌های جنسی: کاهش سطح استروژن در زنان و کاهش سطح تستوسترون در مردان ممکن است باعث ایجاد پوکی استخوان در آنها شود.
  2. تیروئید: مشکلات کم کاری یا پرکاری تیروئيد یکی دیگر از عواملی است که به پوکی استخوان می‌انجامد.
  3. سایر غدد: فعالیت غدد فوق کلیوی و هایپرتیروئیدی نیز با این بیماری ارتباط نزدیکی دارند.

داشتن یک رژیم غذایی سالم می‌تواند از بسیاری از بیما‌ری‌ها پیشگیری کند. با این حال، مصرف کم کلسیم، داشتن اختلالات اشتهایی و جراحی دستگاه گوارش مانند معده و روده، می‌توانند از عوامل مؤثر در پوکی استخوان باشند.

در صورتی که شخصی از داروهای کورتیکواستروئید به مدت طولانی استفاده کند و یا از برخی داروها که برای مشکلات تشنج، ریفلاکس معده، سرطان و یا داروهای مخصوص پیوند اعضا هستند، بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار می‌گیرد.

در صورتی که فردی به بیماری‌هایی مانند سلیاک، التهاب روده، بیماری کلیه یا کبد، سرطان، لوپوس، روماتیسم مفصلی، مولتیپل میلوما و… مبتلا باشد، ریسک ابتلای او به پوکی استخوان بالاتر خواهد بود.

برخی از عادت‌های نادرست در زندگی، ممکن است منجر به پوکی استخوان شوند. به عنوان مثال مصرف دخانیات، مصرف زیاد الکل و سبک زندگی کم تحرک موجب کاهش تراکم استخوان در بدن می‌شوند و در نتیجه از عوامل پوکی استخوان به شمار می‌آیند.

علائم پوکی استخوان

متأسفانه بیماری پوکی استخوان در مراحل اولیه، هیچ علائم خاصی ندارد و به صورت کاملاً خاموش در بدن پیشروی می‌کند و تنها با آزمایش‌های دقیق پزشکی قابل تشخیص است؛ اما پس از ضعیف شدن استخوان‌ها ممکن است علائمی در برخی افراد دیده شود. برخی از علائم مخفی پوکی استخوان که ممکن است در افراد مختلف دیده شوند، عبارتند از:

  1. کمر درد بعد از شکستگی
  2. کاهش قد به مرور زمان
  3. شکستگی راحت‌تر استخوان‌ها
  4. قامت خمیده
  5. بیخوابی ناگهانی
  6. بیماری‌های لثه
  7. شل شدن دندان‌ها
  8. گرفتگی شبانه پاها
  9. داشتن ناخن‌های شکننده
  10. داشتن اختلالاتی در گرفتن برخی از اشیاها

عوارض پوکی استخوان

شکستگی استخوان ها، به ویژه در ستون فقرات یا لگن، جدی ترین عارضه پوکی استخوان است. شکستگی های لگن اغلب در اثر افتادن ایجاد می شود و می تواند منجر به ناتوانی و حتی افزایش خطر مرگ در سال اول پس از آسیب شود. در بعضی موارد، شکستگی ستون فقرات حتی بدون افتادن ممکن است رخ دهد. استخوانهایی که ستون فقرات شما (مهره ها) را تشکیل می دهند می توانند تا حد خرد شدن ضعیف شوند و این می تواند منجر به کمردرد، کاهش قد و حالت خمیده به سمت جلو شود.

آمادگی های لازم قبل از سنجش تراکم استخوان

تصویربرداری با اشعه ایکس برای تشخیص پوکی استخوان

دستگاه DEXA پرتویی نازک و نامرئی از پرتوهای X را از طریق استخوان ارسال می کند. بخشی از این انرژی عمدتاً توسط بافت نرم جذب می شود و دیگری توسط استخوان. مقدار بافت نرم را می توان از کل جدا کرد و آنچه باقی مانده است تراکم مواد معدنی استخوان بیمار است. دستگاه های DEXA دارای نرم افزار ویژه ای هستند که اندازه گیری تراکم استخوان را در مانیتور رایانه محاسبه و نمایش می دهند. این معاینه معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود. در معاینه مرکزی DEXA، تراکم استخوان لگن و ستون فقرات را اندازه گیری می کنند. زمانی که بیمار بر روی تخت دراز کشیده است. یک ژنراتور اشعه ایکس در زیر بیمار و یک دستگاه تصویربرداری یا ردیاب در بالا قرار دارد. برای ارزیابی لگن، پای بیمار در یک بریس قرار می گیرد که باسن را به سمت داخل می چرخاند. در هر دو حالت، ردیاب به آرامی از منطقه عبور می کند و تصاویر را روی مانیتور رایانه تولید می کند.

عوارض سنجش تراکم استخوان

عوارض سنجش تراکم استخوان در مقایسه با خطرات پوکی استخوان خیلی کمتر است. به‌دلیل استفاده از اشعه ایکس در این آزمایش، خطر بروز برخی مشکلات مثل ریسک ابتلا به سرطان به مقدار خیلی کم وجود دارد. این مشکل نیز در صورت استفاده طولانی‌مدت از این نوع ارزیابی، به وجود می‌آید. همچنین سنجش تراکم استخوان برای زنان باردار ممنوع است.

افراد مناسب انجام سنجش تراکم استخوان

افرادی که در معرض ابتلا به پوکی استخوان و یا شکستگی هستند، باید برای انجام این آزمایش اقدام نمایند. از این روش می توان در موارد زیر استفاده نمود:

  1. افرادی که دچار مهره های غیر طبیعی در ستون فقرات خود هستند.
  2. خانم هایی که سن آنها بیشتر از 65 سال است.
  3. آقایانی که سن آنها بیشتر از 70 سال است.
  4. بیمارانی که از داروهای پوک کننده استخوان استفاده می نمایند.
  5. افرادی که از داروهای کورتیکواستروئیدی به دلایل مختلفی استفاده می نمایند.
  6. بیمارانی که دچار پر کاری پاراتیروئید اولیه می باشند.
  7. از این تست در افراد زیر 50 سال استفاده نخواهد شد. مگر اینکه فرد دارای یکی از شرایط زیر باشد:
  8. افرادی که بیش از اندازه لاغر می باشند.
  9. افرادی که دارای بیماری آرتریت روماتوئید می باشند.
  10. افرادی که یکی از والدین آنها دچار شکستگی مفصل ران شده باشد.
  11. در صورتی که فرد در حال حاضر دچار شکستگی مفصل و استخوان باشد.

 آدرس اينستاگرام دکتر سيف

درمان پوکی استخوان

روش درمان پوکی استخوان شامل موارد زیر می‌شود:

مصرف دارو

روش مگنت تراپی

روش مگنت تراپی بر تحریک استخوان سازی و همچنین تجمع کلسیم در بافت استخوانی و درمان پوکی استخوان تأثیر بسیار زیادی دارد. مگنت تراپی با میدان مغناطیسی ناشی از آهن ربا (وسایلی که جریان الکترومغناطیسی ایجاد می کند) به درون بدن نفوذ کرده و بر روی تک تک سلول ها تأثیر گذاشته و عملکرد سایر ارگان ها را بهبود می بخشد.

تغییر در سبک زندگی

برای مثال در ورزش، تغذیه و رژیم غذایی مصرف کلسیم و ویتامین دی

ورزش

ورزش و نرمش تحت نظر فیزیوتراپ نقش مهمی در حفظ تراکم استخوانی در بین افراد مسن دارد.

یکی از روشهای تشخیص انواع بیماری های روده، تصویر برداری اشعه ایکس کولون ترانزیت تایم است . این روش تشخیصی، در مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق تهران با دقیق ترین نتایج انجام می‌شود. شما برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام فرمایید.


آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021

آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021

نظرات کاربران درباره این مطلب :
غازی [ 1402-06-28 ]
برای سنجش تراکم استخوان به مرکز شما مراجعه کردم و بسیار عالی و تمیز بود

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مزایای رادیولوژی دیجیتال نسبت به رادیولوژی سادهمزایای رادیولوژی دیجیتال نسبت به رادیولوژی ساده

اخیرا نوع جدیدی از رادیوگرافی یا عکس برداری استفاده می شود که به آن رادیوگرافی یا رادیولوژی دیجیتال نیز می گویند در این نوع از رادیوگرافی از فیلم استفاده نمی شود و تصویر تهیه شده از بیمار بر روی صفحه مانیتور کامپیوتر قابل مشاهده می باشد ... ادامه مطلب

تصویربرداری از نخاع و کانال نخاعی بوسیله میلوگرافیتصویربرداری از نخاع و کانال نخاعی بوسیله میلوگرافی

میلوگرافی نوعی روش تصویربرداری پزشکی است که برای تصویربرداری از ساختمان CNS که در داخل کانال مهره ای واقع شده است، به کار می رود ... ادامه مطلب

تشخیص بزرگ شدن ارگان های شکمی با سونوگرافیتشخیص بزرگ شدن ارگان های شکمی با سونوگرافی

سونوگرافی شکم، مبدل امواج صوتی را ارسال کرده و بازتابش آن را ثبت می کند. مبدل به روی پوست فشرده می شود و پالس های کوچکی از امواج صوتی به بدن می فرستد. ... ادامه مطلب

پیچ خوردگی تخمدان یا تورشن تخمدان چیست؟پیچ خوردگی تخمدان یا تورشن تخمدان چیست؟

تورشن تخمدان به طور کلی زمانی رخ می‌ دهد که تخمدان در جای خودش پایدار نباشد. کیست تخمدان و یا حضور توده‌ ای در تخمدان می‌ تواند علت ناپایداری تخمدان باشد. ... ادامه مطلب

ترومبوسیتوپنی یا افت پلاکت خون چگونه تشخیص داده میشودترومبوسیتوپنی یا افت پلاکت خون چگونه تشخیص داده میشود

کمبود پلاکت خون یا ترومبوسیتوپنی، وضعیتی است که در آن تعداد پلاکت های خون کاهش می یابد و فرد مستعد خونریزی شود. ... ادامه مطلب

سونوگرافی زنان و مامایی شامل چه مواردی میشود؟سونوگرافی زنان و مامایی شامل چه مواردی میشود؟

کاربردهای متعدد سونوگرافی در مامایی سبب تحول زیادی در مراقبت‌ های بهداشتی از مادر و جنین نیز مراقبت‌ های دوران بارداری شده است . ... ادامه مطلب

دلایل انجام سی تی اسکن ریه چیست؟دلایل انجام سی تی اسکن ریه چیست؟

س تی اسکن ریه تصویر برداری از قفسه سینه که قلب، ریه‌ها، راه هوایی، عروق خونی و گره‌های لنفاوی، استخوان‌های ستون فقرات و قفسه سینه را نشان می دهد ... ادامه مطلب

تشخيص سرطان سينه با سونوگرافیتشخيص سرطان سينه با سونوگرافی

سونوگرافی سینه به منظور چکاپ سالیانه و یا تکمیل تشخیص اولیه پزشک در موارد مشکوک به سرطان سینه استفاده قرار می گیرد . ... ادامه مطلب

تشخیص نارسایی کلیه در دیابتی ها با سونوگرافیتشخیص نارسایی کلیه در دیابتی ها با سونوگرافی

بیماری دیابت زمانی ایجاد می شود که پانکراس انسان نمی تواند مقدار هورمون لازم برای مصرف گلوکز را بسازد یا اینکه این هورمون نمی تواند در بدن آن طور که ب ... ادامه مطلب

سونوتراپی چیست؟سونوتراپی چیست؟

سونوتراپی که سونوگرافی درمانی یا اولتراسوند متمرکز نیز نامیده می‌شود، یک روش درمانی غیرتهاجمی است که برای تسکین درد، بهبود گردش خون و بهبود بافت استفاده می‌شود. ... ادامه مطلب

با انواع سونوگرافی داپلر آشنا شویدبا انواع سونوگرافی داپلر آشنا شوید

سونوگرافی داپلر یک روش غیر تهاجمی است که برای تخمین جریان خون از رگهای خونی به کار می‌ رود. ... ادامه مطلب

بررسی کوتاهی اندام تحتانی با رادیوگرافی اسكنوگرامبررسی کوتاهی اندام تحتانی با رادیوگرافی اسكنوگرام

برای تشخیص انحراف در ستون فقرات ، انحراف اسکولیوز و بررسی بیماری هایی در لگن که باعث انحراف استخوان لگن می شوند از رادیولوژی اسکنوگرام ستون فقرات ... ادامه مطلب

مركز سونوگرافى و راديولوژى شقايق

مركز سونوگرافى و راديولوژى شقايق واقع در يوسف آباد تهران با بهره گيرى از عوامل فوق الذكر تلاش كرده است تا در ارائه بهترين خدمات راديولوژى و همچنين بهترين سونوگرافى دقيق در يوسف آباد تهران كه در ذيل فهرست وار آمده است در خدمت عزيزان هموطن درتهران و سرتاسر ايران باشد.

بهترين بررسي هاي روتين وتخصصی و دقيق ترين انواع داپلر يارنگی شامل : سونوگرافى كالر داپلر شريانى و وريدي اندامهاى تحتانى و فوقانى و بررسي دقيق DVT ، داپلر دقيق كليه ها ، سونوگرافى رنگى و داپلر بيضه ها ، بهترين و دقيق ترين سونوگرافى داپلر عروق كاروتيد گردنى وبررسي پلاك ، انسداد و ترومبوز

رادیولوژی و سونوگرافی شقایق تهران یکی از مراکز تخصصی است که با تجهیزات مدرن و به روز می‌تواند انواع خدمات تشخیصی درمانی در این زمینه را به مراجعین ارائه نماید. آدرس مطب : منطقه شش ٦ - تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافى شقايق، دكتر سيف

ادرسراديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک : تهران - ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک


طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465