سونوگرافی بیضه چیست و چگونه انجام میشود؟
به طور کلی سونوگرافی یک روش تصویربرداری تشخیصی و پزشکی است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از قسمتهای داخلی بدن استفاده می کند. این تصاویر می توانند به پزشک در تشخیص بیماری یا جراحت کمک کنند. سونوگرافی بیضه که به آن تصویربرداری اولتراسوند از کیسه بیضه نیز گفته میشود به طور خاص به بررسی بیضه ها می پردازد.

بیضه بخشی از سیستم تولید مثل در مردان میباشد که هدف اصلی آن ایجاد اسپرم و هورمونها است. بیضهها درون کیسهای قرار دارند که به آن اسکروتوم گفته میشود.سونوگرافی بیضه یک روش تشخیصی و تصویربرداری است که برای تشخیص طیف وسیعی از مشکلات از
جمله پیچخوردگی یا تورشن بیضهها، سرطان بیضه و اپیدیدیمیت استفاده میشود. با توجه به اینکه در سونوگرافی از اشعه استفاده نمیشود، بنابراین روشی ایمن، کمخطر و بدون درد محسوب میشود.
سونوگرافی بیضه یکی از روشهای تشخیص و شناسایی برخی بیماری ها و مشکلات بیضه مانند واریکوسل است. شما برای انجام این روش میتوانید به مرکز رادیولوژی و سونوگرافی شقایق در تهران یا ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت با شماره تلفن 88553155 - 021 | 02188203875 | 02188782900 تماس حاصل فرمایید.
بیماری های شایع بیضه
یکی از شایعترین بیماریها در مردان مربوط به ناحیه بیضه میباشد. این بیماریها موجب مشکلاتی در تولیدمثل آنها به وجود میآورد، بنابراین از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. تشخیص اینگونه مشکلات به وسیله سونوگرافی و انجام آزمایشهای صورت می گیرد. دستگاه سونوگرافی بیضه، دارای مبدل کوچکی است که با قرار گرفتن بر بیضهها و حرکت بر روی آنها با استفاده از تشعشعات اشعه ایکس، تصویری تهیه میکند. مهمترین مشکلات مربوط به بیضه که به وسیله سونوگرافی تشخیص داده میشود به شرح ذیل میباشد:
واریکوسل
در ناحیه بیضه سیاهرگی وجود دارد که با گشاد شدن و مسدود شدن دریچههای آن باعث جمع شدن خون در ناحیهی بیضه شده و باعث گشادشدن شبکهای از رگها و سیاهرگها میشود. این مشکل باعث به وجود آمدن واریس میشود که اصطلاحاً به آن واریکوسل میگویند. این مشکل از دلایل عقیم شدن مردان به طور چشمگیری رایج میباشد. تشخیص این بیماری مشکل بوده و نیاز به نظر و معاینه پزشک دارد. علائم آن بندرت در برخی افراد مانند احساس درد کم و کشیدگی و سنگینی در ناحیه بیضه میباشد که اغلب با فعالیتهای روزمره این درد شدت مییابد.
هیدروسل
در این بیماری کیسهی بیضه آب آورده و فرد را دچار ناراحتی و درد در این ناحیه می کند.
پیچش بیضه
در اثر ضربه شدید بیضه دچار مشکل میشود و احتمال خطر بسیار می باشد.
کاربرد سونوگرافی بیضه
رادیولوژیست بعد از دیدن تصاویر مربوط به سونوگرافی بیضه، نتیجه را تجزیه و تحلیل میکند. سپس گزارشی را با جزئیات برای پزشک ارسال میکند. اگر در تصاویر مربوط به سونوگرافی مشکلات یا عامل غیرطبیعی دیده شود، میتواند نشانه یکی از موارد زیر باشد:
- وجود عفونت در بیضه
- وجود کیست خوش خیم در بیضه
- پیچ خوردگی بیضه که باعث محدود شدن جریان خون در بیضه می شود.
- وجود تومور در بیضه
- ابتلا به هیدروسل (کیسه خوش خیم از مایعات در اطراف بیضه)
- اسپرماتوسل (کیست پر از مایع در مجاری بیضه)
- واریکوسل (تورم ورید در عروق اسپرماتیک بیضه)

نحوه انجام سونوگرافی بیضه
اسکنرهای سونوگرافی شامل یک کنسول رایانهای، صفحهنمایش ویدیویی و یک ترنسدیوسر هستند. این ترنسدیوسر دستگاه کوچکی است که شباهت زیادی به یک میکروفون دارد.
در برخی از آزمایشها ممکن است از ترنسدیوسر های متفاوتی در طول آزمایش استفاده کنند که هرکدام قابلیتهای متفاوتی دارند. این دستگاه کوچک، امواج صدا با فرکانس بالایی را به درون بدن فرستاده و منجر به اکو و بازگشت آنها میشود. قواعد و قوانین این تکنیک شباهت زیادی به ردیابهای صدا دارد که توسط قایقها و زیردریایی استفاده میشوند.
فردی که آزمایش را انجام میدهد مقداری ژل را بر روی سطحی از بدن قرار میدهد و سپس ترنسدیوسر بر روی آن قرار میگیرد. این ژل به امواج صدا این امکان را می دهد تا به داخل بدن رفته و سپس از آن خارج شده و به ترنسدیوسر برگردند.
تصاویر سونوگرافی را میتوان به شکل زنده بر روی یک مانیتور رایانه مشاهده کرد. رایانه تصاویر را بر اساس بلند بودن صدا، فرکانس و مدت زمانی که تا رسیدن به ترنسدیوسر طول می کشد تولید خواهد کرد. تصاویر سونوگرافی را می توان به شکل زنده بر روی مانیتور مشاهده کرد.
مراقبت های قبل از سونوگرافی بیضه
برای انجام سونوگرافی نیازی به پرهیز از خوردن و نوشیدن نیست. قبل از سونوگرافی بهتر است لباس زیر مناسب و راحت بپوشید تا بتوانید به آسانی آن را از بدن خارج کنید. در هنگام معاینات آرام باشید تا تجهیزات اولتراسوند تصاویر واضحی از بیضههایتان تهیه کند.
محدودیت های سونوگرافی کیسه بیضه
سونوگرافی کیسه بیضه در یافتن ناهنجاریهایی همچون تودههایی در کیسه بیضه یا بیضه مفید است. با این حال همیشه نمیتوان انتظار تشخیص دقیق (به عبارتی نوع دقیق بافت یک توده، بخصوص اگر توده سفتی باشد) را داشت. تصاویر جریان خونی بیضهها همیشه در تعیین حضور یا عدم تأمین خونی بیضه پیچیده شده، قابل اعتماد نیست. در جستجو به دنبال بیضه ناپدید شده، سونوگرافی در صورتی که بیضه در ناحیه شکمی قرار گرفته باشد، عملکرد مناسبی نخواهد داشت، چراکه گازهای جمع شده در روده دید را مسدود مینماید.
شما میتوانید در مرکز مجهز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق تهران یا ونک - خيابان ملاصدرا - خيابان پرديس - پلاک 15 - واحد 12 - طبقه چهارم - راديولوژي و سونوگرافي پرديس ونک ، سونوگرافی کبد را با دقت بالا انجام دهید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر از این مرکز با شماره تلفن 88553155 - 021 | 02188203875 | 02188782900 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
-
واریکوسل و سونوگرافی بیضه ها
تاریخ انتشار : 1395-09-12تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
تشخیص بیماریهای آقایان با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1400-07-24تاریخ بروز رسانی : 1402-05-04 -
علل انجام اولتراسوند بیضه
تاریخ انتشار : 1400-08-22تاریخ بروز رسانی : 1402-05-07 -
سونوگرافی بیضه ها و آمادگی های لازم قبل از آن
تاریخ انتشار : 1400-10-28تاریخ بروز رسانی : 1402-05-08 -
کاربرد سونوگرافی داپلر بیضه
تاریخ انتشار : 1400-11-17تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
سونوگرافی تشخیص هرنی یا فتق اسکروتال
تاریخ انتشار : 1400-12-14تاریخ بروز رسانی : 1402-05-09 -
آمادگی برای سونوگرافی بیضه
تاریخ انتشار : 1401-03-23تاریخ بروز رسانی : 1402-05-10 -
سونوگرافی اسکروتوم چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-07-09تاریخ بروز رسانی : 1402-05-12
سلام دکتر عزیز میخواستم ازتون بپرسم بهترین راه برای تشخیص همه بیماری های بیضه همون سونوگرافی بیضه هست یا راههای تشخیصی دیگری هم براش هست

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .