عکسبرداری از سینوس ها با اشعه ایکس
سینوسها حفرههای خالی در استخوانهای جمجمه و صورت میباشند. درواقع هر عاملی که منجر به پرشدن و یا گرفتگی آنها میشود، سینوزیت ایجاد خواهد کرد. سرماخوردگی یا حساسیت و یا انحراف تیغه بینی میتوانند از عوامل این بیماری باشند. سردردهای صبحگاهی بعد از بیدار شدن از نشانهای مشکل سینوس میباشند. حتی درد پیشانی، یا درد فک و دندانهای بالایی و گونهها در زمان لمس کردن نیز به خاطر عفونت سینوسها میباشند.
به عبارتی در هر طرف صورت ۴ سینوس قرار دارد که عبارتند از:
- سینوس فکی
- سینوس پیشانی
- سینوس پرویزنی
- سینوس شبپرهای
این سینوسها میتوانند بر اساس بیماری به سه دسته حاد (کمتر از ۴ هفته)، زیر حاد (۴ تا ۸ هفته) و مزمن (بیش از ۸ هفته) تقسیم شوند. همانند رادیولوژی دندان که به جهت تشخیص بیماریهای دهان و فک صورت میگیرد، برای تشخیص سینوزیت مزمن هم از روش تصویربرداری سیتیاسکن استفاده میشود؛ اما در موارد حاد هم میتوان با رادیولوژی سینوسها این بیماری را تشخیص داد.

نتایج بعد از رادیولوژی سینوسها
یافتههای نرمالی که از عکسبرداری سینوسها به دست میآید ممکن است شامل موارد زیر باشند:
ساختار طبیعی دندان
هیچ تصویری مبنی برای مایعی در سینوسها دیده نشد.
غشای مخاطی ضخیمی دیده نشد.
اما در یافتههای غیرطبیعی، مایعی در سینوس و نیز غشای مخاطی ضخیمی در تصویر دیده میشود. این شواهد نشاندهنده عفونت سینوسی میباشد.
علل انجام رادیوگرافی سینوس
رادیوگرافی سینوسها برای بررسی موارد ذیل انجام میشود:
پیدا کردن مشکلات سینوسهای صورت و بینی، مانند سینوزیت و یا رشد سلولی غیرطبیعی (پولیپ یا تومورها)
پیدا کردن شکستگی استخوانهای صورت و بینی
بررسی استخوانهای اطراف چشم (حفره اوربیتال)
بررسی سینوسها قبل از عمل جراحی
بررسی وجود اشیاء فلزی در اطراف چشمها قبل از آزمون تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
بررسی علت درد صورت
آمادگی قبل از رادیوگرافی سینوس
قبل از رادیوگرافی با پزشک خود درباره احتمال بارداریتان صحبت کنید. بارداری و خطر تابش اشعه به جنین باید در نظر گرفته شود. خطرات ناشی از اشعه ایکس معمولاً در مقایسه با منافع بالقوه این آزمون بسیار اندک میباشد. در صورت ضرورت قطعی عکسبرداری، برای محافظت از نوزاد در برابر پرتوهای اشعه ایکس میتوان نوعی پیشبند سربی را در مقابل شکم مادر وی قرار داد. در مورد نگرانیهایتان در رابطه با ضرورت انجام این آزمایش، مخاطرات آن، چگونگی انجام آن و یا معنا و مفهوم نتایج حاصله با پزشک خود گفتگو کنید. برای درک اهمیت این آزمایش، میتوانید فرم اطلاعات آزمون پزشکی را تکمیل نمایید.
چگونگی انجام رادیوگرافی سینوس
رادیوگرافی صورت توسط تکنسین رادیولوژی انجام میشود. تصاویر رادیوگرافی توسط رادیولوژیستی خبره در تفسیر آنها موردبررسی قرار میگیرد. برخی از سایر پزشکان نیز میتوانند از تصاویر رادیوگرافی بهره ببرند. شما باید هرگونه طلا و جواهراتی را که ممکن است در مسیر تصویر اشعه ایکس قرار بگیرد، از بدن خود خارج نمایید. همچنین باید دندانهای مصنوعی و عینک خود را دربیاورید.ممکن است از شما خواسته شود بر روی تخت رادیولوژی دراز کشیده و یا بر روی یک صندلی بنشینید. برای دستیابی به تصاویر واضح و روشن، تصاویر متعددی از نماهای مختلف صورت (بهصورت یک مجموعه) مورد عکسبرداری قرار میگیرد. ممکن است برای به دست آوردن تصاویر در نماهای مختلف لازم باشد تا سرتان را در جهات متفاوتی بچرخانید. شما باید در طی رادیوگرافی سر خود را کاملاً ثابت و بی حرکت نگهدارید. در طی رادیوگرافی میتوان از یک پد، نوار فوم، پیشانیبند و یا کیسههای شن برای نگهداشتن سر شما در جای مناسب خود استفاده نمود. در صورت نیاز به تصاویر حفرههای اوربیتال و یا سینوسها، معمولاً از فرد خواسته میشود تا بنشیند. ممکن است از یک پد بهعنوان تکیهگاهی برای نگهداشتن سر شما استفاده شود.
رادیوگرافی صورت حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول می کشد. در صورت نیاز به اخذ تصاویر بیشتر ممکن است از شما خواسته شود که تا گسترش اشعه ایکس حدود ۵ دقیقه صبر کنید. در برخی از کلینیکها و بیمارستانها، تصاویر اشعه ایکس را میتوان بلافاصله بر روی صفحه نمایش کامپیوتر (دیجیتالی) به دست آورد.
عوارض رادیوگرافی سینوس
در صورت مواجهه با هرگونه تشعشعی و حتی سطوح پایین تشعشع مورد استفاده در این روش، همواره خطری هرچند اندک برای آسیب به سلولها یا بافتهای بدن وجود دارد. البته خطرات ناشی از اشعه ایکس معمولاً در مقایسه با منافع بالقوه این آزمون بسیار ناچیز میباشد.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .