منو مطب 1 : تهران، یوسف آباد، خیابان فتحی شقاقی، بین چهلستون و بیستون، پلاک 74، رادیولوژی و سونوگرافی شقایق - تلفن : 88553155 - 88553310
مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک - تلفن : 88782900 - 88203875
رادیولوژی دکتر سیف
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / سونوگرافی شکم و لگن / الاستوگرافی کبد چیست و به چه دلیل انجام می شود

الاستوگرافی کبد چیست و به چه دلیل انجام می شود

كبد یک عضو حیاتی در سمت راست بالای شکم است و عملکرد های متعددی از جمله سم زدايی و دفع محصولات زائد، تولید پروتئین ها و آنزیم ها، حفظ تعادل هورمون و ذخیره برخی از ویتامین ها و جداسازی باکتری ها از خون، تولید صفرا برای هضم غذا دارد و همچنین باعث ایجاد عواملی است که به سیستم ایمنی بدن انسان کمک می کند تا عفونت را از بین ببرد. هر بیماری که موجب التهاب و یا آسیب به کبد شود و یا بر عملکرد کبد تأثیر بگذارد، بیماری کبدی گفته می شود. امروزه بررسی سفتی بافت های اعضای بدن که یکی از راه های تشخیص بیماری است، مورد استقبال بسیاری قرار گرفته است. بیماری های بسیاری سبب این سفتی ها می شوند که قابل توجه ترین آنها، سرطان ها هستند. الاستیستی یا سفتی (Stiffness ) خصوصیت بیولوژیک و مکانیک یک بافت نرم است که بستگی به اجزای مولکولی و ساختمان داخلی آن دارد. سفتی بافتی (Tissue Stiffness) ارگان های بدن انسان با پروسه های فیزیولوژیک و پاتولوژیک آنها ارتباط دارد. از گذشته های بسیار دور برای تعیین میزان سفتی بافت از روش لمس دستی در معاینه فیزیکی استفاده می شده است که اولین ابزار تشخیص برخی بیماری ها است. امروزه روشی به نام الاستوگرافی که برای تصویر برداری از اعضای عمقی و داخلی بدن همچون کبد از آن استفاده می شود، به وجود آمده است. الاستوگرافی کبد یک آزمایش غیر تهاجمی و غیر آسیب زننده است که پزشک می تواند از آن برای درک بهتر سلامت کبد و ارزیابی وضعیت آن استفاده کند. بسته به نتایج به دست آمده از الاستوگرافی، پزشک ممکن است آزمایش های بیشتری برای تشخیص بیماری کبدی و یا اصلاح شیوه زندگی را به بیماران توصیه کند.

آنچه در این مطلب میخوانید

الاستوگرافی کبد چیست؟

سفتی کبد با میزان فیبروز (اسکار) در بافت کبد که در نتیجه التهاب و آسیب ناشی از طیف وسیعی از علل مانند هپاتیت ویروسی، الکل، کبد چرب یا رسوب آهن رخ می دهد، ارتباط دارد. الاستوگرافی کبد یک آزمایش تصویربرداری است که پزشکان از آن برای تشخیص اسکار کبد، به نام فیبروز استفاده می کنند. بافت اسکار کبد ضخیم تر و کمتر از بافت کبد سالم انعطاف پذیر است و از عملکرد صحیح اندام جلوگیری می کند. الاستوگرافی شامل عبور دادن ارتعاشات با فرکانس پایین از بدن در طول اسکن اولتراسوند یا اسکن MRI است.

ارتعاشات از طریق بافت سالم و بیمار با سرعت های مختلف حرکت می کنند. یک برنامه کامپیوتری سرعت این ارتعاشات را ثبت می کند و از داده ها برای ایجاد تصویری از کبد استفاده می کند. این به پزشکان کمک می کند تا وجود و شدت بیماری کبد را تعیین کنند. الاستوگرافی کبد (LA) آزمایشی است که پزشک می تواند از آن برای اطلاع از سلامت کبد استفاده کند. این روش کاملاً سریع و غیر تهاجمی است. نتایج LA به پزشک در تشخیص اینکه آیا زخمی روی کبد وجود دارد یا نه کمک می کند. حتی می تواند علت اصلی بروز زخم کبدی را تشخیص دهد.

الاستوگرافی کبد

کاربردهای الاستوگرافی کبد در تشخیص بیماریها

با کاهش جریان خون به کبد، تولید کلاژن افزایش پیدا می‎کند و در اثر ایجاد اسکارهای متعدد بافت کبد سفت می‎شود و خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‎دهد. در این شرایط، الاستوگرافی کبد با تشخیص به‎موقع می‎تواند اثرات فیبروز را کاهش دهد یا حتی رفع کند، به ‎همین ‎دلیل، متخصصان در درجه اول از الاستوگرافی کبد برای تشخیص بیماری کبد استفاده می‎کنند. البته پزشک شما ممکن است از این آزمایش به‎جای بیوپسی کبد استفاده کند که شامل برداشتن نمونه‎ای از بافت کبد است. الاستوگرافی نسبت به بیوپسی کبد روشی کم‎خطرتر است. الاستوگرافی کبد همچنین می‎تواند:

  1. میزان خطر بروز مشکلات کبدی را پیش‎بینی کند.
  2. شدت بیماری کبدی را بررسی کند.
  3. به تعیین بهترین روش درمان بیماری‎های کبدی کمک کند.
  4. میزان بهبودی بافت کبد پس از درمان را بررسی کند.

انواع الاستوگرافی کبد

الاستوگرافی سونوگرافی(فیبرواسکن)، با استفاده از دستگاه سونوگرافی و امواج صوت برای اندازه گیری سختی بافت استفاده می کند. MRE ( الاستوگرافی رزونانس مغناطیس Magnetic Resonance Elastography ) نامی است که برای تکنیک الاستوگرافی در نظر گرفته شده است که در MRI با استفاده از مغناطیس بسیار قدرتمند امواج رادیویی مقدار سفتی بافت را نمايش مي دهد.

برای مطالعه بیشتر بخوانید: الاستوگرافی همراه با سونوگرافی

الاستوگرافی کبد چگونه انجام می شود؟

مراحل الاستوگرافی سونوگرافی کبد (فیبرواسکن):

  1. بیمار بر روی تخت معاینه دراز می‎كشد.
  2. مقداری ژل در محل مشخص برروی پوست بیمار ریخته می شود.
  3. پزشك پروب فیبرواسکن را بین دنده ها در گوشه راست و دیواره پایینی قفسه سینه قرار می دهد.
  4. چندين بار پالس بدون درد به کبد فرستاده می شود و ممکن است بیمار از طریق پروب لرزش های ملایمی را احساس نماید که آسیب جدی ندارد.
  5. امواج صوت، ضبط و اندازه گیری و نتایج روی دستگاه ثبت می شود.
  6. با استفاده از نتایج به دست آمده، پزشک احتمال مبتلا بودن به فیبروز یا سیروز را تشخیص می دهد.
  7. زمان اسکن حدود 10 الي 15 دقیقه می باشد.

مراحل MRE (الاستوگرافی از رزونانس مغناطیس):

  1. MRE با همان دستگاه MRI انجام می شود.
  2. فرد بر روی تخت مخصوص این دستگاه دراز می‎کشد و رادیولوژیست یک پد کوچک بر روی شکم فرد قرارمی دهد. این پد امواج صوت را به کبد انتقال می دهد.
  3. زمانی که بیمار وارد تونل MRI می شود، پدی که روی بدن بیمار قرار گرفته بود فعال شده و اندازه گیری هایی که از کبد دریافت نموده است را ارسال می نماید.
  4. اندازه گیری و نتایج روی دستگاه ثبت می شود و به یک نقشه تبدیل شود که نشان دهنده میزان سفتی کبد بیمار است.
  5. این تست ممکن است که حدود 30-60 دقیقه طول بکشد.

آمادگی برای انجام الاستوگرافی کبد

معمولاً ۶ تا ۸ ساعت قبل از الاستوگرافی کبد باید ناشتا باشید. برخی غذاها و نوشیدنی‎های شیرین می‎توانند بر سفتی کبد تأثیر بگذارند. به‎همین‎دلیل، پزشک ممکن است خوردن یک وعده غذایی سبک و بدون چربی را در شب قبل از آزمایش توصیه کند و از شما بخواهد که نوشیدنی‎های شیرین مصرف نکنید. لیستی از داروهای مصرفی خود را به پزشک ارائه دهید و سایر توصیه‎های خاص پزشک را دنبال کنید.

الاستوگرافی کبد برای چه کسانی مناسب نیست؟

تست‌های سونوگرافی جزء کم‌خطرترین تست‌هایی هستند که عوارض جانبی ندارند. آنها همچنین تهاجمی نیستند و بنابراین حتی خطر عفونت نیز در آنها وجود ندارد. با این حال، گروه‌هایی هستند که باید از انجام الاستوگرافی کبد خودداری کنند یا در صورت نیاز به انجام با پزشک متخصص مشورت داشته باشند. این گروه‌ها عبارتند از:

تفاوت الاستوگرافی و سونوگرافی

در سونوگرافی معمولی بافت و شکل ظاهری قسمت مورد تست مشخص می‌شود؛ ولیکن الاستوگرافی می‌تواند علاوه بر این اطلاعات، همان‌گونه که گفته شد سنجشی از سختی بافت سینه نیز مطرح نماید و یک مکمل تشخیصی در کنار سونو است.

 آدرس اينستاگرام دکتر سيف

تفسیر نتایج الاستوگرافی کبد

نتایج LA سلامت کبد شما را بسته به نحوه حرکت امواج اولتراسوند یا MRE در کبد نشان می دهد. LA اندازه گیری ها یا تصاویر مختلفی را می گیرد که یک تکنسین آموزش دیده برای کمک به تعیین وضعیت کبد شما استفاده می کند. نتایج LA بسته به سطح زخم کبد شما به یکی از پنج مرحله طبقه بندی می شود:

اگر بیمار به فیبروز خفیف تا متوسط مبتلا باشد می تواند با انجام اقداماتی از جمله موارد زیر به بهبود جای زخم کمک نماید:

اگر در درمان، تأخیری ایجاد شود، بافت کبد اسکار(جای زخم بیشتری) خواهد داشت که باعث بروز سیروز می شود. بعضی اوقات، تنها درمان سیروز پیشرفته، پیوند کبد است.

عوارض الاستوگرافی کبد

  1. در صورت رعایت نکات ایمنی، این روش خطری برای بیماران ندارد.
  2. در صورت استفاده از داروهای آرام بخش، خطر دوز بالای آنها وجود دارد. اگرچه عوامل حیاتی بیماران همواره بررسی می‌شود.
  3. وجود میدان‌های مغناطیسی در این روش به تنهایی مضر نیست؛ اما این میدان‌ها می‌تواند در عملکرد دستگاه‌های پزشکی کاشته شده اختلال ایجاد کنند.
  4. در صورت استفاده از ماده حاجب، احتمال بروز واکنش آلرژیک بسیار ناچیز است. چنین واکنش‌هایی معمولاً خفیف بوده و با دارو کنترل می‌شوند.

هزینه الاستوگرافی کبد

هزینه الاستوگرافی به دستمزد پزشک، دستگاه و تجهیزات مورد استفاده، محل انجام اسکن و … بستگی دارد.


آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021

آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید


نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
عکسبرداری از سینوس ها با اشعه ایکسعکسبرداری از سینوس ها با اشعه ایکس

برای تشخیص سینوزیت مزمن هم از روش تصویربرداری سی‌تی‌اسکن استفاده می‌شود؛ اما در موارد حاد هم می‌توان با رادیولوژی سینوس‌ها این بیماری را تشخیص داد . ...

بهترین آزمایش های تصویربرداری برای تشخیص سرطانبهترین آزمایش های تصویربرداری برای تشخیص سرطان

تشخیص زود هنگام سرطان به عوامل بسیاری بستگی دارد: غربالگری جمعیت در معرض خطر، توانایی بیماران و متخصصان در تشخیص علائم هشدار دهنده، استفاده از روش های تشخیصی ...

سونوگرافی داپلر عروق بیضه ای؛ نحوه انجام و آمادگی، کاربردهاسونوگرافی داپلر عروق بیضه ای؛ نحوه انجام و آمادگی، کاربردها

سونوگرافی کالر داپلر بیضه روشی موثر برای تشخیص واریکوسل، هیدروسل، بیضه‌ نهفته، مشکلات ناشی از ضربه به بیضه ها و پیچ خوردگی بیضه میباشد. ...

آیا لنف نود گردن خطرناک است؟آیا لنف نود گردن خطرناک است؟

سیستم لنفاوی (لنف نود) شبکه ی گسترده ای از عروق، غدد و مجراهایی است که تقریباً از تمام بافت های بدن عبور کرده و امکان گردش مایعی به نام لنف را در بدن ...

علت انجام و انواع روشهای بیوپسی یا نمونه برداری از پستانعلت انجام و انواع روشهای بیوپسی یا نمونه برداری از پستان

بیوپسی یا نمونه برداری پستان یکی از روش های تشخیص سرطان پستان می باشد. ...

تشخیص حاملگی مولار با سونوگرافیتشخیص حاملگی مولار با سونوگرافی

هنگامی که مشکلات کروموزومی خاصی هنگام لقاح و تشکیل تخم بارور وجود داشته باشد، بارداری مولار اتفاق می‌ افتد. بارداری مولار به صورت کامل یا جزئی است. ...

خطرات امواج فراصوت سونوگرافیخطرات امواج فراصوت سونوگرافی

تصویربرداری اولتراسوند (سونوگرافی) از امواج صوتی با فرکانس بالا برای مشاهده بدن استفاده می کند. امواج اولتراسوند از مبدل از طریق ژل به بدن منتقل شود ...

هیستروسالپنگوگرافی یا عکس رنگی رحم چیست؟هیستروسالپنگوگرافی یا عکس رنگی رحم چیست؟

عکس رنگی رحم یا هیستروسالپنگوگرافی نوعی روش تصویربرداری یا رادیوگرافی برای مشاهده رحم و لوله ها است که به وسیله نوعی اشعه ایکس به نام فلوروسکوپی و یک ماده حاجب حاوی ید انجام می شود ...

زمان بندی سونوگرافی های بارداری چگونه است؟زمان بندی سونوگرافی های بارداری چگونه است؟

سونوگرافی بادراری با آزمایش هایی مانند تست های غربالگری جنین، آمنیوسنتز یا نمونه گیری از پرزهای جفتی ترکیب می شوند تا نتیجه دقیقتری از تشخیص بدهد. ...

اهمیت انجام رادیوگرافی پس از عمل های جراحیاهمیت انجام رادیوگرافی پس از عمل های جراحی

رادیو گرافی یا عکس برداری یا پرتونگاری یکی از روش های تصویربرداری در تشخیص پزشکی است که از بخش های مختلف بدن امکان تصویر برداری دارد. ...

دلایل انجام رادیولوژی مجاری ادراری (IVP)دلایل انجام رادیولوژی مجاری ادراری (IVP)

پیلوگرام داخل وریدی نوعی رادیوگرافی از کلیه‌ ها، حالب‌ ها و مثانه است که از ماده حاجب ید دار تزریق شده به وریدها استفاده می‌ کند. ...

تشخیص بزرگ شدن ارگان های شکمی با سونوگرافیتشخیص بزرگ شدن ارگان های شکمی با سونوگرافی

سونوگرافی شکم، مبدل امواج صوتی را ارسال کرده و بازتابش آن را ثبت می کند. مبدل به روی پوست فشرده می شود و پالس های کوچکی از امواج صوتی به بدن می فرستد. ...

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465