بزرگ شدن طحال یا اسپلنومگالی چه علائمی دارد و چگونه تشخیص داده میشود؟
طحال یکی از ارگانهای بسیار مهم بدن است که با تصفیه و فیلتر کردن خون بخشی از سیستم ایمنی بدن را تشکیل میدهد. اسپلنومگالی (splenomegaly) یا سنگینی و بزرگ شدن طحال بیماری است که میتواند سلامت این اندام را به مخاطره بیاندازد. بزرگ شدن طحال بیماری است که باعث میشود همه عملکردهای حیاتی این ارگان تحت تأثیر قرار گرفته و دچار اختلال شوند. اندازه معمولی طحال به اندازه یک مشت است و اصولاً در معاینات فیزیکی احساس نمیشود. بزرگ شدن طحال باعث تورم و افزایش اندازه نرمال طحال میشود. گاهی ممکن است طحال در انجام وظایفی که بر عهده دارد حالت بیش فعال پیدا کند، مثلاً در از بین بردن سلولهای خونی بیش از اندازه فعال است و باعث بروز برخی اختلالات خونی در بدن میشود. در هر صورت بزرگ شدن طحال معمولاً علائمی ایجاد نمیکند و معمولاً در پی یک معاینه فیزیکی کشف میشود. با بزرگ شدن بیش از اندازه طحال میتوان در معاینات آن را لمس کرد، ضمن این که در صورت بروز اختلالات دیگر با کمک آزمایش خون و یا تصویربرداری میتوان به بزرگ شدن طحال پی برد. در مورد درمان این بیماری نیز همه چیز بستگی به علت ایجاد بیماری دارد. معمولاً جراحی خارج کردن طحال از بدن ضرورتی ندارد مگر در مواردی که علت آن سرطان یا مشکلات دیگری باشد.
انواع سونوگرافی از جمله سونوگرافی شکم جهت تشخیص بزرگی طحال در مرکز تصویر برداری شقایق تهران با به روزترین دستگاه ها قابل انجام میباشد. شما برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.
علت بزرگ شدن طحال
اسپلنومگالی میتواند ناشی از عفونت، سیروز و سایر بیماریهای کبدی، بیماریهای خونی که با سلولهای خونی غیرطبیعی مشخص میشوند، مشکلات سیستم لنفاوی یا سایر شرایط باشد. در اینجا برخی از دلایل رایج بزرگ شدن طحال را آوردهایم.
- عفونت ها
- عفونت های ویروسی مانند مونونوکلئوز
- عفونت های انگلی مانند توکسوپلاسموز
- عفونت های باکتریایی، مانند اندوکاردیت (عفونت دریچههای قلب)
- لوسمی: سرطانی است که در آن گلبول های سفید خون سلول های طبیعی را جابه جا می کنند.
- لنفوم: سرطان بافت لنفاوی، مانند بیماری هوچکین
- بیماریهای التهابی مانند سارکوئیدوز، لوپوس و آرتریت روماتوئید
- تروما: مانند آسیب در حین ورزشهای تماسی
- سرطانی که به طحال گسترش یافته است (متاستاز).
- کیست یک کیسه غیر سرطانی پر از مایع
- آبسه بزرگ، یک حفره پر از چرک که معمولاً در اثر عفونت باکتریایی ایجاد میشود
- بیماریهای نفوذی مانند بیماری گوچر، آمیلوئیدوز یا بیماریهای ذخیره گلیکوژن
علائم بزرگ شدن طحال
نشانههای این بیمار نادر هستند و به همین دلیل اکثر مردم نمیدانند که دچار آن شدهاند. افراد معمولاً در طی معاینه بدنی از این موضوع مطلع میشوند. اینها رایج ترین علائم بزرگ شدن طحال هستند:
- عدم توانایی خوردن یک وعده غذایی زیاد و کامل
- احساس ناراحتی، احساس پر بودن یا درد در سمت چپ بالای شکم، این درد ممکن است به شانه چپ شما گسترش یابد
- احساس سیری بدون غذا خوردن
اگر دردی شدیدی دارید، یا هنگام تنفس عمیق علائم درد بدتر میشوند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. البته علائم بزرگ شدن طحال، بیشتر هستند و برخی از آنها به بیماریهای زمینهای مربوط میشوند و علائم آنها عبارتند از:
- خستگی
- کاهش وزن
- عفونت های مکرر
- خونریزی آسان
- زردی
- کم خونی
آیا بزرگ شدن طحال خطرناک است؟
طحال عضو مهمی است که در میان اندامهای دیگر به عملکرد سیستم ایمنی در بدن کمک میکند. بزرگ شدن طحال معمولاً در نتیجه سایر بیماریها یا عفونتها رخ میدهد. بزرگ شدن طحال (اسپلنومگالی) میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. به عنوان یک قاعده، این بیماری به خودی خود یک بیماری نیست، بلکه در نتیجه سایر بیماریها یا عفونتهای زمینهای رخ میدهد. به همین علت میتواند خطرناک باشد.
تشخیص بزرگ شدن طحال
طحال بزرگ شده معمولاً در معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. اغلب می توان با فشار کف دست در ناحیه چپ بالایی شکمی طحال بزرگ شده را تشخیص داد. برای تشخیص بهتر عوامل بزرگ شدن طحال، پزشک ممکن است یک یا پند مورد از آزمایشات زیر را درخواست کند:
- آزمایش خون مانند شمارش کامل خون برای بررسی تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید خون و پلاکت ها در سیستم ایمنی بدن
- سونوگرافی یا توموگرافی کامپیوتری ( سی تی اسکن ) برای کمک به تعیین اندازه طحال و جابجایی اندامهای دیگر
- (MRI) برای ردیابی جریان خون از طریق طحال.
بررسی سونوگرافيك طحال
در این خصوص لازم است تا بیماران به مدت 8 الی 12 ساعت پیش از سونوگرافی ناشتا باشند و هیچ مواد غذایی در این خصوص مصرف نکرده باشند. در غیر این صورت ممکن است که تشخیص پزشک دقیق و مناسب نباشد. در این خصوص می توانید از مایعات استفاده کنید و نوشیدن آب قبل از سونوگرافی برای شما بلامانع خواهد بود. نحوه انجام دادن آن نیز به این شکل است که بر روی یک تخت دراز می کشید و لباس های خود را از تن در می آورید. سپس پزشک دستگاه سونوگرافی را بر روی شکم و قسمتی که طحال در آن قرار گرفته است، حرکت می دهد تا به این شکل بتواند بیماری های ایجاد شده در طحال را تشخیص دهید و تصاویری از طحال با انجام این کار بر روی مانیتور ظاهر می شوند که این تصاویر نشان دهنده وضعیت طحال هستند. برای بیان کردن اندازه طحال، شاخص طحال که حاصلضرب دیامتر عرضی طحال در دیامتر عمود بر آن در بزرگترین مقطع طحال است، محاسبه میشود. اندازه گیری شاخص طحال و درجه بندی آن با استفاده از اولتراسونوگرافی روش کمکی مفیدی در مشخص کردن اسپنومگالی، بخصوص در بیمارانی که طحال آنها قابل لمس نیست، می باشد.
درمان بزرگ شدن طحال چیست؟
بعد از تشخیص عوامل بزرگ شدن طحال، می توان بسته به عوامل بزرگ شدن طحال و شدت بزرگ شدگی روند درمانی را تعیین کرد. درمان برای طحال بزرگ شده بر مشکلات اساسی تمرکز دارد. به عنوان مثال، اگر شما عفونت باکتریایی داشته باشید، درمان شامل آنتی بیوتیک ها می شود. اگر طحال شما بزرگ شده است؛ ولی نشانه ای ندارید و عوامل بزرگ شدن طحال را نمی توان پیدا کرد، پزشک ممکن است تا مدتی برای تشخیص بهتر عوامل بزرگ شدن طحال منتظر بماند. شما مجبور خواهید بود که برای ارزیابی مجدد شش تا ۱۲ ماه و یا زودتر منتظر علائم این بیماری باشید.
عمل جراحی برداشتن طحال
در صورتی که بزرگ شدگی طحال خطرناک باشد و یا عوامل بزرگ شدن طحال مشخص نباشد، برداشتن طحال با عمل جراحی صورت می گیرد. در موارد مزمن یا بحرانی، جراحی ممکن است بهترین امید را برای بهبودی ارائه دهد. حذف انتخابی طحال نیاز به بررسی دقیق دارد. شما می توانید یک زندگی فعال بدون طحال داشته باشید؛ اما احتمال بیشتری برای عفونت های جدی یا حتی تهدید کننده زندگی پس از برداشتن طحال دارید.
عوارض بزرگ شدن طحال
عوارض احتمالی طحال بزرگ شده عبارتند از:
- عفونت بدن:بزرگ شدن طحال می تواند تعداد گلبول های قرمز سالم، پلاکت ها و سلول های سفید خون را در جریان خون کاهش دهد و منجر به عفونت های مکرر می شود. کم خون و خونریزی نیز ممکن است.
- پارگی سریع طحال:در سوانح رانندگی یا ضربه وارد شده به شکم، احتمال پاره شدن طحال بزرگ شده بیشتر از طحال معمولی است. پارگی طحال موجب خونریزی شکم و مرگ می شود.
سونوگرافی روش با ارزشی در بررسی تشخیص های افتراقی آپاندیسیت حاد است و انجام آن در تمام بیمارانی که تشخیص بالینی آپاندیسیت حاد در آنها دو پهلو و نامشخص است پیشنهاد می شود. در مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق تهران، تشخیص آپاندیسیت با سونوگرافی انجام میشود. شما می توانید جهت هماهنگی و رزرو نوبت از طریق تماس با شماره تلفن 88553155 - 021 اقدام نمایید.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
طحال بزرگ شده 144
ارزو خلجی [ 1402-11-02 ]
با سلام و خسته نباشید من کلیه هام و شکمم عفونت کرده بود که دو ماه اصلا پیگیری نکردم فقط استفراغ میکردم و دکتر برام بستری نوشته بود که در آخر رفتم دکتر زنان چون از عفونت نمیتونستم ادرار برم بعد سونو مشخص شد که اندازه ی طحال ام بزرگ شده ۱۴۴
خاطره حقی [ 1402-09-28 ]
طهال بزرگ بوده طول ان 149میلی متر.اسپلنومگالی.
نرگس بیگی [ 1402-05-16 ]
لطفا در مورد همه روشهای تشخیصی بزرگ شدن طحال می شود مطلبی را اختصاص دهید ، آیا از سونوگرافی طحال می شود به عنوان بهترین روش و مطمئن ترین روش استفاده کرد؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .