اهمیت انجام رادیوگرافی پس از عمل های جراحی
جراحی یک اقدام بهداشتی و درمانی است که هدف انجام آن متفاوت است. ممکن است برای تشخیص بیماری، برداشتن بافت آسیب دیده یا رفع انسداد، ترمیم یا تغییر موقعیت بافتها، کاشت دستگاهها، تغییر مسیر رگ های خونی یا پیوند بافت ها انجام شود. ارزیابی پس از جراحی، جایگاه ویژهای در درمان اختلالات و بیماریها دارد که با کمک تصاویر رادیوگرافی صورت میگیرد. پس از جراحی، پزشک متخصص با این روش می تواند در فرآیند درمان بیمار، اشراف اطلاعاتی بهتری داشته باشد. رادیو گرافی یا عکس برداری یا پرتونگاری (RADIOGRAPHY) یکی از روش های تصویربرداری در تشخیص پزشکی است که از بخش های مختلف بدن امکان تصویر برداری دارد.
- دلایل انجام رادیوگرافی پس از جراحی
- علت اهمیت رادیوگرافی پس از جراحی
- نحوه انجام رادیوگرافی
- پس از کدام جراحی ها رادیوگرافی لازم است؟
- محدودیت های رادیوگرافی پس از جراحی
- نکات مهم در مورد رادیوگرافی پس از عمل
- چه مدت پس از جراحی میتوان رادیوگرافی انجام داد؟
- آیا رادیوگرافی قبل و بعد از عمل تفاوت دارد؟
- خطرات رادیوگرافی پس از جراحی
این تخصصص از تصویربرداریهای داخلی استفاده میکند و این تصاویر نیز به واسطه یک مجموعه عاملهای فیزیکی، میدان های مغناطیس و ... به دست میآیند و کاربردهای خاص خود را دارند. امروزه از علم رادیولوژی استفادههای بسیاری در سراسر دنیا میشود؛ زیرا قدرت بالایی داشته و میتواند به پزشکان در راستای تشخیص سریع بیماریها و درمان مؤثرتر کمکهای شایانی نماید.
دلایل انجام رادیوگرافی پس از جراحی
تصوير برداري پس از جراحي معمولاً به چند منظور انجام مي شود:
- ارزيابي پروسه فيوژن استخواني
- تشخيص عوارض احتمالي (مثل عفونت يا هماتوم)
- تأييد موقعيت و پوزيشن صحيح Instrumentation
- تشخيص بيماري جديد و يا پيشرفت بيماري قبلي
علت اهمیت رادیوگرافی پس از جراحی
مهمترین بخش درمان بیماری، ارزیابیهای پس از جراحی در رادیوگرافی است. این امر میتواند بیانگر این باشد که آیا روش درمانی تأثیرگذار بوده یا خیر. همچنین میتواند ادامه مسیر درمان را برای شما تعیین کند.
راهنمایی درمان
تصاویر رادیولوژیک نقش مهمی در راهنمایی درمان دارند. آنها به پزشکان کمک میکنند تا موقعیت و محل بیماری را شناسایی کرده و به طور دقیق تر درمان را هدایت کنند. برای مثال، درمان سرطان ممکن است شامل رادیوتراپی یا جراحی باشد و تصاویر رادیولوژیک میتوانند به پزشک کمک کنند تا منطقههای دقیقی را که باید تحت درمان قرار گیرند، تعیین کند.
پیگیری درمان
تصاویر رادیولوژیک میتوانند در پیگیری نتایج و تغییرات درمانی که بر روی بیمار اعمال میشود، مفید باشند. با انجام تصاویر متعدد در طول زمان، میتوان پیشرفت یا تغییرات در ساختار بدن را مشاهده و نتایج درمان را ارزیابی کرد.
نحوه انجام رادیوگرافی
روش انجام رادیوگرافی بسته به اینکه از چه اندامی تصویربرداری انجام میشود متفاوت است. ممکن است نیاز شود تا بیمار در حالت درازکش بر روی تخت مخصوص رادیوگرافی (در حالت رو به بالا، به شکم و یا خوابیده به پهلو) قرار گیرد. بعضی تصاویر رادیوگرافی در حالت ایستاده تهیه میشوند و برای تهیه بعضی دیگر لازم است تا بیمار بنشیند. تکنیسین رادیولوژی بیمار را در وضعیت مناسب قرار داده و اندامی را هم که قصد تصویربرداری از آن دارد در وضعیت مناسب قرار میدهد و سپس یک صفحه فلزی مخصوص که فیلم رادیولوژی در آن قرار دارد را در زیر یا کنار اندام مورد نظر قرار میدهد.
به این صفحه کاست Cassette میگویند. در مرحله بعد منبع اشعه ایکس که بر روی دسته فلزی خاصی قرار گرفته را در نزدیکی اندام قرار می دهد به طوری که قسمتی از اندام که نیاز به تصویربرداری دارد بین منبع اشعه ایکس و کاست قرار گیرد. از بیمار خواسته میشود تا در همین وضعیت بی حرکت باقی بماند. تکنسین رادیولوژی، اتاق را ترک کرده و در اتاق مجاور کلید تولید اشعه ایکس را میفشارد. تابش اشعه ایکس به اندام مورد نظر در کسری از ثانیه صورت میگیرد. در بسیاری اوقات عکس برداری از اندام در دو یا چند جهت انجام میشود به این معنی که چند عکس از اندام از زاویه های مختلف گرفته میشود.
پس از کدام جراحی ها رادیوگرافی لازم است؟
برای طیف وسیعی از جراحیها از جمله کمر، شکستگی استخوان، دهان، دندان و فک، سرطانها، کبد و کلیه، بیماریهای قلب و ریه و سایر موارد از رادیوگرافی استفاده میشود.
محدودیت های رادیوگرافی پس از جراحی
هر یک از روشهای تصویربرداری رادیوگرافی، محدودیتها و مسائل خاص خود را دارد. برای مثال، تصویربرداری با استفاده از اشعه X نمیتواند با دقت بالایی ساختمانها و بافتهای نرم را تصویربرداری کند. همچنین CT و MRI ممکن است در برخی موارد مانند بیماران با کلیه ضعیف یا ترس از فضای بسته، محدودیتهایی داشته باشند. ممکن است برخی تودههای کوچک سرطانی در این تصاویر قابل تشخیص نباشند. لخته شدن خون در ریهها یا آمبولی ریوی نیز ممکن است در این تصویربرداری مشاهده نشود.
نکات مهم در مورد رادیوگرافی پس از عمل
اکثر روشهای رادیوگرافی به مراقبت خاصی نیاز ندارند و معمولاً بیماران راحت به شرایط نرمال برمیگردند. با این حال بسته به روش انجام کار، ممکن است به رعایت یک سری اصول نیاز باشد. برای مثال اگر در زمان انجام رادیوگرافی به بیمار ماده حاجب تزریق شده باشد، توصیه میشود که برای مدت ۲۴ ساعت هر نوع واکنش آلرژیک به ماده حاجب به پزشک گزارش شود. در صورتیکه از ماده بیهوشی در زمان انجام تست استفاده شده باشد هم باید بیمار تا برطرف شدن اثر ماده بیهوشی تحت نظر باشد. افزایش مصرف مایعات به حذف سریعتر ماده کنتراست زا از بدن شما کمک میکند.
چه مدت پس از جراحی میتوان رادیوگرافی انجام داد؟
لازم است 6 هفته الی 12 ماه بعد از جراحی بنا بر دستور پزشک، رادیوگرافی انجام دهید .
آیا رادیوگرافی قبل و بعد از عمل تفاوت دارد؟
بسته به نظر پزشک و جراحی، شیوه و روش رادیولوژی قبل و بعد از انجام عمل، انتخاب می شود تا بتواند اطلاعات درمانی شما را بررسی کند.
خطرات رادیوگرافی پس از جراحی
با وجود مزیت های زیادی که روشهای رادیوگرافی در تشخیص به موقع بیماری ها و مشکلات مختلف دارند؛ اما انجام آنها کاملاً بیضرر نیست و با یک سری عوارض و خطرات همراه است. البته باز هم میزان عوارض بسته به نوع روش و تکنیک تصویربرداری مورد استفاده متفاوت است. برای مثال اگر بیماران بهصورت مکرر در معرض تابش اشعه ایکس قرار بگیرند، به نحوی که اشعه ایکس در بدن جذب شود میتواند موجب آسیب به ساختارهای سلولی شده و به طور بالقوه ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
دوزهای بسیار بالای تابش باعث آسیب به سلول های انسان میشود که در سوختگی پوست، ریزش مو و افزایش بروز سرطان مشهود است. آسیب به DNA در کودکان نیز از عوارض و خطرات روشهای رادیولوژی است. در برخی موارد خصوصاً اگر رادیوگرافی همراه با تزریق ماده حاجب یا مصرف خوراکی آن باشد احتمال تهوع، استفراغ، خونریزیهای خفیف داخلی، سرگیجه، حس طعم فلز در دهان و واکنش های آلرژیک یا حتی شوک آنافیلاکتیک وجود دارد.
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق
تلفن : 88553155 - 021
آدرس مطب 2 : تهران ، ونک ، خیابان ملاصدرا ، خیابان پردیس ، پلاک ۱۵ ، واحد ۱۲ ، طبقه چهارم ، رادیولوژی و سونوگرافی پردیس ونک
تلفن : 88782900 - 021 | 88203875 - 021
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .